Sandbox(Advanced Threat Protection-ATP) Çözümü
Artan siber saldırılar nedeniyle kurumlar kendilerini hem bilinen hem bilinmeyen tehditlere karşı koruyacak yeni nesil güvenlik teknolojilerine gereksinim duymaktadırlar. Sandbox çözümünün yeni nesil bir güvenlik mekanizması olarak sunduğu avantaj geleneksel güvenlik sistemlerinin tespit etmekte başarısız kaldığı tehditleri analiz edecek, anlayacak ve aksiyon alacak bir güvenlik sistemi olarak hizmet sunmasıdır. Tespiti zor olan, geleneksel saldırı engelleme sistemlerini atlatabilen ve Sıfırıncı gün(Zeroday) zafiyetlerini istismar eden gelişmiş atakları saptamakta etkili olan Sandbox çözümü Gelişmiş Tehdit Koruması sistemlerinin de önemli bir bileşeni haline gelmiştir.
Türkçede Kum havuzu olarak adlandırılan Sandbox sıkı kontrol ve izin mekanizmaları uygulanarak ayrık ve kısıtlı olarak dizayn edilmiş, programın üzerinde çalıştığı sisteme herhangi bir hasar vermeden veya zararlı yazılım bulaştırmadan denenebildiği ortamdır.
Sandbox içerisinde bir program çalıştırıldığında normal bir sistem üzerinde çalışıyormuş gibi işlevleri yerine getirir; ancak uygulamanın oluşturmak veya değiştirmek istediği herhangi bir şey program çalışmayı durdurduğunda kaybedilmektedir, yani saklanmamaktadır. Sandbox sistemler aynı zamanda program kodunun çalışma mekanizmasını inceleyerek belirli zararlı yazılım tehditlerini analiz etmek ve öğrenmek için de kullanılmaktadır.
Gelişmiş Tehdit Koruması nedir?
Gelişmiş Tehdit Koruması; hassas verileri hedef alan ve zararlı yazılım tekniklerini kullanan bilinen veya bilinmeyen sofistike ataklara karşı savunma mekanizmaları sunmaktadır.Gelişmiş Tehdit Koruması; ağ cihazları, email ağ geçidi, zararlı yazılıma karşı koruma sağlayan sistemler ve saldırı durumunda alarm/savunma sistemlerini harekete geçirip aksiyon aldıracak merkezi yönetim gibi bileşenlerden oluşmaktadır.
Gelişmiş Tehdit Yönetimi sistemlerinin, başlıca savunma mekanizmaları arasında kritik veriye ulaşılmadan saldırının erken tespiti, saptanan tehditlere karşı hızlı savunma/müdahale ve aynı zamanda tehditlerin etkisini azaltmak gibi özellikler sayılabilir.
Kapsamlı bir ATP için gerekli işlevler:
Saldırı gerçekleşmesi durumunda zararın yüksek olmasını önlemek için gerçek zamanlı izleme sağlanmalıdır.
Tehditlerin etkili bir şekilde önceliklendirilmesini ve hızlı aksiyon almayı sağlayacak şekilde alarmların gerekli bilgileri içermesi gerekmektedir.
Gelen tehditlerin ne ölçüde bir zarar vereceğinin belirlenebilmesi ve en uygun yanıtın hızlı bir şekilde verilebilmesi için kurum verilerinin hassaslık derecesi ve değeri gibi etmenler iyi bir şekilde değerlendirilmelidir.
a ) İnternet erişimini hizmet amaçlı veya işlerinin devamlılığını sağlamak için çalışan ya da ziyaretçilerine kullandıran kurum ve kuruluşlar.
- Kamu kurumları
- Özel şirketler
- Hastaneler
- Okullar
- Alışveriş merkezleri vb. gibi kurumlar
b ) İnternet erişimini kazanç elde etmek amacıyla kullanıcıların hizmetine sunan işletmeler.
- İnternet Cafeler
- Oteller
- Ücretli kullanımın söz konusu olduğu Cafe vb. gibi işletmeler.
Yukarıda yazıldığı gibi hizmet veya kazanç amaçlı kurum ve işletmelerin kullanıclarına kullandırmakta olduğu internet erişim hizmetinin kanun kapsamı dahilinde kontrol altına alınması istenmektedir. Erişim sağlayıcısının kanun maddesi ile ilgili genel yükümlülüklerini şöyle sıralayabiliriz ;
- Kullanıcıların yasal içerikte olmayan WEB sayfalarına erişimlerinin engellenmesi.
- Erişim log ve kayıtlarının tutulması. ( Zaman ve Tarih Mührü ile )
- Networklerine bağlı kullanıcıların iç IP loglarının tutulması.
- Eğer bir Web sayfası mevcut ise ve bu Web sayfasını kendi sunucularında barındırıyor ise dışarıdan gelen erişim log ve kayıtlarının tutulması.
Kullanıcıların yasal içerikte olmayan WEB sayfalarına erişimlerinin engellenmesi ve Erişim log ve kayıtlarının tutulması. ( Zaman ve Tarih Mührü ile )
Kullanıcılar internet teknolojisi sayesinde Web sayfaları üzerinden bilgi paylaşımı, eğlence, iletişim kurmak, hizmet vermek ve kendilerini tanıtmak gibi bir çok ihtiyacını karşılamaktadır. Artık hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alan internet ortamı faydalarının yanı sıra bir çok tehtidi de beraberinde getirmiştir.
Kötü amaçlı kişi veya kişiler haksız kazanç elde etmek için kullanıcıların kişisel bilgilerini çalarak çıkar amaçlı kullanmaktadırlar. Kullanıcı bilgileri ile kullanıcıları dolandırmak, bilgilerini pazarlayarak haksız kazanç elde etmek ya da işledikleri bir suçu habersiz masum kullanıcılar işlemiş gibi göstererek kendilerini gizlemektedirler.
İlgili kanun maddesi tüm bu olumsuzlukları minumuma indirmeyi amaçlamaktadır. Bu sebeple internet ortamında tamamiyle savunmasız bulunan kullanıcıların hizmet aldıkları kurumlar tarafından koruma altına alınmasını istemektedir. Kanun maddesinde istenen bu yaptırım hizmet veren kurumlarında müşterilerini korumak ve daha iyi hizmet verebilmek için uygulamaları gereken bir yaptırımdır.
Kanun maddesi tam olarak yasal içerik taşımayan kullanıcıların bilgilerinin çalınmasına sebebiyet verebilecek sahte web sayfaları, yasal olmayan propagandaların bulunduğu, sitelerin, suç unsuru içeren tüm web sayfalarının engellenmesini ve kullanıcıların bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde bu web sayfalarına erişimlerinin engellenmesini istemektedir.
Fakat büyük bir hızla hemen hergün yayınlanan web sayfalarının kontrol altına alınması neredeyse imkansız olduğundan henüz kara listeye alınmayan bir web sayfası üzerinden işlenebilecek olası suçlarında daha sonra takip edilebilmesi ve kim tarafından nasıl gerçekleştirildiğinin bilinmesi amacıyla web sayfalarına erişen tüm kullanıcıların kayıtlarının (loglarının) zaman tarih müdrü ile tutulmasını ve saklanmasını istemektedir. İster yasal içerikte olsun ister olmasın tüm erişimlerinin kayıtlarının tutulması gerekmektedir ve bu kayıtların 6 ay ila 2 yıl arasında süre ile saklanması istenmektedir.